martes, julio 10, 2007

Enric Carrera Director de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC, amb residencia a Viladecavalls

Fa temps que sabem, a través de diversos informes de la OMS i altres institucions, que tan a escala mundial com local, la contaminació atmosfèrica provoca més morts humanes que els accidents de trànsit. El problema és que malgrat la gravetat i contundència de les dades, un cop més les respostes polítiques institucionals i socials no són proporcionals a la magnitud del problema.
Per evitar la lacra dels accidents de trànsit entre altres coses fem amplies i frapants campanyes als mitjans de comunicació, a l'escola fem educació vial i els vehicles incorporen obligatòriament sofisticats mecanismes de seguretat passiva. Tot això esta molt bé, però fem prou per evitar també les morts de la contaminació atmosfèrica?
Per fer front a aquest problema el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya ha desenvolupat un Pla que contempla 77 mesures concretes en els àmbits de la prevenció la indústria, l'energia, els sector domèstic i la sensibilització. El Pla ha generat un gran debat i controvèrsia perquè, per primer cop en molt de temps va al fons del problema i planteja mesures necessàries encara que impopulars com la limitació de la velocitat a determinades vies ràpides de l'entorn de Barcelona.
Espero que els catalans estiguem a l'alçada de les circumstàncies i siguem conseqüents amb la magnitud del problema.
Publicat al Visquem Terrassa