lunes, diciembre 17, 2007

Set anys de l´assassinat de Paco Cano

http://viladecavalls-francisco.blogspot.com

El divendres es va commemora el setè aniversari de la mort del regidor de Viladecavalls, Francisco Cano Consuegra, en un atemptat de ETA a Terrassa. Dos dies després que el PP i el PSOE firmessin el pacte antiterrorista, ETA mata a Terrassa Francisco Cano Consuegra, lampista de professió i regidor del PP a Viladecavalls.
Una bomba col•locada al seu cotxe, sota el seient del conductor, va esclatar aquell 14 de desembre de l´any 2000, quan faltaven pocs minuts per a les 11 del matí. Tres hores més tard, el regidor moria a l´Hospital Mútua de Terrassa. Cano, va circular quatre hores amb la bomba dins del cotxe.
Francisco Cano vivia al barri de Can Tries de Viladecavalls i es guanyava la vida fent de llauner. La societat va condemnar de forma unànime la violència l'assassinat. Unes 6.000 persones, es van concentrat juntament amb autoritats tant locals com estatals, davant del consistori, ha segut la major concentració que s´ha fet mai a Viladecavalls. A Terrassa unes 150.000 persones es van aplegar en una manifestació en senyal de suport a la família de Francisco Cano i de rebuig a l´atemptat.
Els responsables de l´atentat, membres del Comando Barcelona, Liarni Armendáriz, José Ignacio Krutxaga i Fernando García Jodrà van ser condemnats per l´Audiència Nacional al 2004. Dos terrassencs també hi van estar implicats com a col•laboradors, Zígor Larredonda i Laura Riera. Tots dos estan complint condemna de 9 anys. Riera està actualment a la presó de dones Wad-Ras mentre que Larredonda es troba a Albacete.
Amb record del Paco l´Associació de Veïns de Can Boada del Pi, i el Grup de la Gent Gran de Can Roca, -les dues entitats de Terrassa- van fet el divendres a les 5 de la tarda al Casal civíc de Can Boada un acte de recordatori i condemna de la violència d´ETA.
A Viladecavalls no s´ha efectuat cap menció aquet any. Els primers anys CIU va tenir interès en mantenir la memòria del regidor. Per unanimitat del Consistori se li va posar el seu nom a l´únic equipament municipal semblant als Centres Cívics d´altres localitats. Hores d´ara a CIU se li va tenir que recordar i reclamar que reposes la foto del regidor, a la sala de plens, ja que amb motiu d´una reforma de la sala l´havia tret.
A Viladecavalls la mort del company de Consistori la varem notar tots els regidors, a nivell personal perquè el caràcter del Paco era molt obert, però també a nivell polític, 3 setmanes més tard de l´enterrament el PSC va formar part del govern municipal juntament a CIU, PVA, PP.
La noticia de l´acte va arribar nomes un parell d´hores abans, no varem poder ser presents, però de tot cor els socialistes donen recolzament al memorial del setè aniversari, i mantenir avui com ja ho varem fer al seu moment que:
-El dret a la vida és un dret fonamental i bàsic i està per sobre de qualsevol pràctica o objectiu polític. És així que condemnem la violència d´ETA, tot negant-li qualsevol legitimitat.
-El dret a les llibertats democràtiques és, conjuntament amb el dret a la vida, prioritari davant d´altres consideracions. La convivencia i el diàleg, sota aquestes premisses, formen l´únic marc possible on inscriure qualsevol via de solució dels conflicte.
-Demanem a tots els partits polítics, i a les altres organitzacions de la societat civil, que trobin solucions al conflicte basc, basades en el diàleg, la pau i el respecte a totes les idees polítiques expressades democràticament.