miércoles, junio 06, 2007

Anàlisi de les eleccions municipals a Viladecavalls

http://webs.racocatala.cat/viladiuiviu/?p=4
Per a mi també va ser una sorpresa. Els resultats de les eleccions municipals van donar una àmplia victòria a CiU que va fregar la majoria absoluta. Les expectatives de creixement del PSC, d’ERC i fins i tot de IC van quedar en un no res. Crec que les dues formacions més “tocades” van ser el PSC i ERC, per motius diferents. La primera perquè abans dels resultats electorals creia poder liderar un canvi de govern, trobant-se de sobte amb un regidor menys. ERC perquè estava en les seves expectatives un ampli creixement que ni va ser ampli ni va ser creixement: tot i mantenir el nombre de regidors va anar a la baixa pel què fa al nombre de vots. Però on rauen les causes de tot plegat? Crec que són moltes i difícils d’abastar però, si més no, n’exposaré algunes.
La primera és mèrit del candidat de CiU, el Sr. Sebastià Homs, i crec que és la més determinant. En el seu curt mandat va saber distanciar-se de les polítiques gairebé nul·les dels últims anys de CiU al govern, amb la qual cosa es presentava, curiosament, com una alternativa a l’anterior CiU. Per altra banda es va saber envoltar d’un equip que de moment li ha aportat vots, ara falta veure si aportarà el treball promès.
La pèrdua d’un regidor per part del PSC pot venir donada per l’augment de vots de CiU a Can Tries, on CiU va guanyar pràcticament a totes les taules, i on des de sempre, el PSC havia obtingut uns bons resultats. Probablement la presència incansable de l’alcaldable de CiU al barri; la seva postura pública i mediàtica davant el pas del quart cinturó; la paticipació a les seves llistes de persones conegudes i reconegudes de Can Tries, tot plegat va alçar el vot de CiU i baixà la força del PSC.
Des del meu punt de vista la presència d’ERC al govern, el temps que hi va ser, no li ha aportat cap mena de rèdit electoral. La tendència a la baixa d’esquerra al poble no deu ser aliena a la baixada general a nivell de país. La ruptura de fa un temps del propi grup d’esquerra a Viladecavalls també ha afectat poc o molt els resultats.
He pogut llegir alguns blocs referents als resultats electorals. Anar més enllà i titllar, com he llegit, d’error dels ciutadans aquests resultats és anar contra els més elementals principis de la democràcia. Cal una mica més d’autocrítica. Qui ha de valorar la feina feta és el poble i té un mitjà molt clar, les urnes, i a Viladecavalls han parlat ben clar. En alguns d’aquests blocs sembla com si el ciutadà fos ruc i es deixés manipular per les mentides del primer que passa… Quin estrany concepte ! Sinó em voten a mi és que es deixen enganyar…
Es parla de l’abstenció, dels vots en blanc, del desencís de l’electorat. Recordo clarament la força de la nostra iniciativa assembleària a les eleccions d’ara fa ja quatre anys i uns dies. Recordo com poc a poc l’estructura d’un partit va anar xafant aquesta iniciativa fins ofegar-la en funció del control rígid de l’aparell del partit a la vila. Aquella era una via participativa, ara és una via morta… i encara ens preguntem per què hi ha gent que es queda a casa?
Jaume