viernes, febrero 09, 2007

Que la lluita per la democràcia no caigui en l'oblit

Recuperar la memòria de tots aquells que van lluitar per la democràcia. És la filosofia principal del projecte de llei del Memorial Democràtic, aprovat pel Govern de la Generalitat. Serà l´eina per fomentar el coneixement de la repressió durant la dictadura, l´exili i la deportació, dels valors i accions de l´antifranquisme i de totes les tradicions de la cultura democràtica. Tot plegat amb l´objectiu de difondre a les futures generacions el coneixement dels fonaments del nou marc de llibertat de què gaudeix la societat.
De fet, serà la primera institució de l´Estat espanyol dedicada exclusivament a la recuperació de la memòria històrica, una entitat que tindrà personalitat jurídica pròpia i restarà adscrita al departament que determini el Govern. Comptarà amb un fons d´informació format per bases de dades, un Banc de Dades Audiovisuals, una biblioteca especialitzada i un inventari d´elements i llocs significatius de lluites democràtiques.
I és que trenta anys després de la fi de la dictadura no existeix a Espanya cap mena d´institució governamental d´aquestes característiques. Els estats amb més tradició democràtica, en canvi, han dut a terme polítiques públiques per commemorar i difondre la seva història democràtica. El Govern de Catalunya no vol de cap manera que la lluita de tots aquells que van defensar la democràcia durant anys de repressió caigui en l´oblit .
1er Secretario PSC Viladecavalls