miércoles, febrero 07, 2007

L'oportunisme del Quart Cinturó

http://carlesrh.blogspot.com/
Que bé! Tothom està en contra del Quart Cinturó!
Aquesta és la sensació que té la gent que durant més de 10 anys porta lluitant en contra de que aquesta carretera es construís, al menys a Viladecavalls. Però si es vol arribar al fons de la qüestió te n'adones que res més lluny de la realitat.
Anem per parts i examinem un a un tots els agents socials implicats en aquest assumpte a Viladecavalls.
D'una banda trobem els partits polítics: CiU, i recentment l'alcalde Sebastià Homs, s'ens ha presentat com el salvador del Quart Cinturó (mitjançant portades de diaris i notícies a la TV ), ja que amb la seva "bona tasca" ha aconseguit el cobriment al pas per Can Trias. Però recapitulem a abans de la licitació dels trams que transcorren per Viladecavalls: en Sebastià era regidor d'obres i serveis en un govern CiU-ERC que mai va pronunciar-se al respecte del Quart Cinturó; mesos més tard ho va fer (setembre de 2006) en Sebastià era ja alcalde i calia celebrar que finalment el Quart Cinturó es construiria i que això aportaria moltes coses bones al poble.
El mes greu és que CiU ha estat l'impulsor d'aquest projecte a tots els nivells (estatal i nacional) i que en cap moment d'aquests 10 anys el govern de Viladecavalls ha fet alguna cosa per minimitzar o eradicar l'impacte de la carretera.
El PSC també és l'altre dels grans artífecs d'aquest projecte. Ha estat el govern de Zapatero el que finalment ha donat llum verda al Quart Cinturó. A Viladecavalls les posicions del grup municipal han anat cambiant tot depenent dels interessos o cojuntures polítiques del moment.
Pel que fa a ERC, a nivell nacional el partit finalment va estar d'acord en que es fes el tram Terrassa-Abrera, que es el que es començarà a contruir ja i passa per Viladecavalls. A nivell local el grup municipal d'Avenç-ERC va presentar-se a les eleccions municipals de 2003 amb una posició contundent en contra que posteriorment va desinflar-se al entrar al govern amb CiU, tot i que continuen anant a les manifestacions contra el Quart Cinturó.
ICV ha estat sola en contra del Quart Cinturó com a formació política a Viladecavalls. En aquests anys quasi cada Ple municipal reclamàvem a través de mocions, preguntes i precs als diferents equips de govern liderats per CiU un interlocutor amb Fomento, mesures reductores de l'impacte, etc., en definitiva, un protagonisme per Viladecavalls com a poble directament afectat. Però l'equip de govern ha preferit actuar tard i mediàticament en un episodi més digne de Salsa Rosa que d'un govern municipal. L'ocasió era perfecta per promocionar a un candidat a l'alcaldia poc conegut i sense gaire recolzament extern i intern.
Per últim, alguns veïns afectats han reaccionat indignats en veure que la carretera passava "a lo vivo" pel mig de zones habitades i d'aquesta manera el seu habitatge no resultaria revaloritzat, sinó al contari.
Vist el panorama, no em penedeixo gens d'haver fet el possible per que el resultat fos diferent, però crec que la imatge donada ha estat molt lamentable.
Aquest post és de justícia per aquella gent que organitzada o no sempre ha mantingut una actitud ferma i coherent. Hi ha molta gent que haurà de donar explicacions per tal de no faltar a la veritat, uns altres poden estar ben tranquils pel temps i la bona tasca feta. Ells saben qui són.