jueves, diciembre 21, 2006

La Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC presenta una obra de consulta on-line sobre la sostenibilitat

Amb el patrocini de Caixa de Terrassa, ha reunit 55 experts i professionals en una gran obra on-line de referència per definir i interpretar la sostenibilitat. L'obra, presentada neix amb l'objectiu de ser un espai capdavanter a la xarxa, a l'hora d'obtenir recursos i trobar informació rellevant i actual sobre sostenibilitat. El resultat són 148 fitxes d'informació, on s'ofereixen més de 1.500 enllaços a altres webs, uns 400 informes de referència, 300 convenis i tractats, 700 lleis i més de 900 referències bibliogràfiques.
El portal, a través dels millors professionals i experts del món acadèmic i professional s'adreça a un públic ampli, que va des d'aquelles persones mínimament iniciades en els aspectes que es tracten, fins als investigadors.
Es tracta d'un portal únic per la seva temàtica i amplitud de continguts, que esdevé, en definitiva, una eina fàcil però rigorosa per a polítics, educadors, periodistes, tècnics, universitaris, empresaris, etc. que necessiten cada cop més tenir informació de qualitat per fer de la sostenibilitat un factor estratègic en l'administració, d'innovació i competitivitat en l'empresa i sens dubte fonamental en l'àmbit de l'educatiu i la comunicació. Per això aquesta obra vol ser sobretot una guia, de ma de qui en treballa i en sap, d'accés ràpid a temes com la gestió dels residus i els recursos hídrics, les agendes 21, la cooperació internacional, les polítiques per la igualtat de gènere, contra la precarietat, etc.
En qualsevol cas, el més important de la informació que els usuaris trobaran al portal no és el seu volum, sinó que ha estat seleccionada per ser un punt de partida clar, oferint-los la informació més significativa de cada tema i, molt especialment, recursos i eines per poder completar la informació inicial. Això permet diversos nivells d'aprofundiment sobre una mateixa qüestió, que cadascú pot adaptar a les seves pròpies necessitats. Tanmateix, els usuaris poden contactar amb els autors que han contribuït a fer possible el projecte per intercanviar impressions i també informació. El portal és, en aquest sentit, un espai viu i obert a la comunicació, que estarà en renovació constant.
Per oferir una informació clara i accessible, el portal s'ha estructurat, després d'un procés de reflexió amb els autors, en 4 grans apartats: ambiental, social, econòmic i institucional, les 4 dimensions en les que avui es projecta la idea de sostenibilitat en tota la seva complexitat.
En cadascuna de les quatre dimensions de la sostenibilitat s'ha inclòs un llistat de temes relacionats amb aquest àmbit, així com els subapartats que creiem tenen entitat pròpia i suficient per ser tractats de forma específica. Al fina de cadascun d'aquests temes es troba una fitxa d'informació que inclou: presentació, enllaços web, informes de referència, convenis i tractats, legislació, bibliografia i fitxes relacionades. A més, s'han destacat un total de 12 temes com ara Canvi Climàtic, Agenda 21, Risc, Educació, Energia, I+D per la sostenibilitat, etc.
Cal subratllar que l'obra també conté un apartat d'actualitat, amb notícies d'àmbit general sobre cadascuna de les dimensions i un apartat on s'explica el concepte de sostenibilitat. Així mateix, cal destacar que el portal s'ha elaborat en llengua castellana, per arribar al públic espanyol i llatinoamericà, ja que és aquest el seu àmbit de tractament, però en una segona fase es preveu una versió en català i en anglès.
El projecte, ara realitat, neix d'una doble voluntat. Per una part, la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC té entre els seus objectius la socialització del coneixement i les experiències relacionades amb la sostenibilitat que, al seu torn, estan relacionades amb els principis de la UNESCO com organització internacional compromesa amb l'educació. En aquest sentit, el projecte s'emmarca plenament amb els objectius de la Dècada de Nacions Unides d'Educació per al Desenvolupament Sostenible. Per altra banda, amb aquesta iniciativa, la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC també contribueix a una tasca imprescindible: seleccionar i estructurar la informació en un oceà cada cop més bast com és internet, on navegar sense coordenades equival a fer-ho sense nord.