miércoles, octubre 03, 2007

Viladecavalls no té subvencions per projectes participatius, perquè CIU rebutja la Participació Ciutadana

http://viladecavalls-francisco
Aquet any no tenint subvenció de la Generalitat per projectes participatius, a CIU no li agrada la Participació Ciutadana i ara que té la majoria suficient, una de les primeres mesures d’aquet mandat ha segut renunciar a demanar la subvenció anual, que ens permetia realitzar activitats amb les entitats per formar i enfortir les entitats del nostre poble.
CIU no vol demanar cap ajuda perquè les maneres de portar les relacions amb les entitats son poc democràtiques. Els convergents s’han destacat sempre per la pràctica de l’amiguisme, fomentant unes relacions clientelars, això es detecta molt fàcilment i potser sigui una de les causes de deixar perdre la subvenció. S’ha de tenir en compte que des de les eleccions, les relacions amb els Grups Municipals del PSC, ERC e IC-V son nules, i només s’ha realitzat una reunió de Junta de portantveus. La Participació es una cosa que no li fa gaire “gracia” a CIU.
Es greu aquesta actitud irracional i negativa que manté l’alcalde Sebastià Homs, amb l’assentiment de la resta dels regidors convergents i del Paco Vega, del PVA, que en realitat es qui dona la majoria per governar. Altres anys amb CIU governant però menys “poderosa”, els partits d’esquerra PSC, ERC e IC-V van treballar plegats per fer possible la realització d’experiències participatives, com la dels pressupostos participatius del 2005.
La Generalitat va aportar l’any 2005, 7.700 € i al 2006, 17.000 €, sense cap dubta aquet any també tindrien subvenció, però els convergents al govern municipal no entenen això de la Participació Ciutadana. El pitjor es que encara està sense execució alguns dels projectes més importants aprovats el 2005, com pot ser l’estudi de la passarel·la del barri del Molinot, o el pont de Sant Miquel de Guanteres, dos exemples d’incompliment que deixen veure la falta de paraula de CIU. Això sense comentar els "jocs" amb altres projectes com el de la reforma del local social de la Planassa.
Cal dir que el pla de suport de la Generalitat, als ens locals per a la promoció de la participació ciutadana iniciat l’any 2005, ha fornit un important bagatge d’experiències innovadores les quals estan ajudant al desenvolupament de noves formes d’exercir l’acció política a l’àmbit local, de l’abast de la ajuda dona idea els 162 projectes atorgats aquest any. Les subvencions s’articulen amb relació dels següents criteris:
a) Processos participatius que usant metodologies diverses, generin debats socials i recullin aportacions ciutadanes, destinades a millorar tant el contingut com l’aplicació de les diverses polítiques locals.
b) Espais i òrgans de participació que articulin, de manera estable i continuada, la participació de la ciutadania en la formulació i l’execució de les diverses polítiques locals.
c) Plans de participació que ordenin i sistematitzin les estructures i els processos a través dels quals l’organització local promou i garanteix la intervenció ciutadana en el disseny i execució de les polítiques públiques locals.
d) Estructures tècniques de suport a les polítiques de participació que permetin, a través tant de la contractació de professionals com de la promoció de programes de formació, disposar dels recursos humans necessaris per propiciar polítiques participatives de qualitat.
Els àmbits de treball per promoure projectes als nostre poble son tots de molta importància, ateses les característiques de les nostres entitats, i el fet que les subvencions amb la ràtio d’habitants que treballa la Generalitat, faci que les propostes aprovades arribin al 70 % del seu cost. Hauria de ser un incentiu mes. Però els criteris partidistes de CIU+PVA ens deixan sense ajudes.
CIU guanya però Viladecavalls perd. Cal treure conclusions.