viernes, septiembre 14, 2007

Salut de Terrassa no veu malament un laboratori conjunt d'hospital i Mútua

El regidor de Salut de l'Ajuntament de Terrassa, el republicà Isaac Albert, reconeix que el projecte de fer un únic laboratori en xarxa entre els del Consorci Sanitari de Terrassa i Mútua de Terrassa «és bo» si es continua garantint que «no es perden llocs de treball i que sigui de majoria pública». El regidor es va reunir amb la Federació d'Associacions de Veïns, el comitè d'empresa, CCOO, UGT, EUiA i el PSUC-Viu per deixar clar que «no és una absorció ni una privatització» i va admetre que el govern ha de tractar la qüestió amb urgència a la junta de govern per pronunciar-se oficialment, ja que el tema «s'ha portat malament i s'està allargant».
El regidor de Salut, Isaac Albert, va reconèixer que tot el procés no s'ha portat de la manera més correcta, ja que des de fa un any el silenci entre les parts implicades han generat tota mena de rumors entre els treballadors del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), que han fet un munt de concentracions de protesta contra el que anomenen una «externalització» del laboratori que suposarà una «pèrdua de titularitat pública». Albert va voler deixar clar ahir que el document del projecte de laboratori en xarxa que ha d'aprovar el consell de govern del CST –participat per cinc membres de la Generalitat, quatre de l'Ajuntament de Terrassa i un del de Rubí– no parla de «cap absorció ni privatització» sinó de la «idea de créixer per fer un laboratori de referència».
En aquest sentit, hi afegeix que el document presentat fins ara compleix els compromisos de «no perdre llocs de treball i que la majoria sigui pública» –requisits imposats des del consistori– i, per tant, si aquesta proposta es manté «no tenim res a dir», hi afegeix Albert. En qualsevol cas la unificació l'ha d'aprovar el consell de govern del CST previst per a l'octubre –s'ha ajornat el del dia 18 de setembre– i Albert recorda que es pot tirar endavant amb els vots contraris de Terrassa tot i admetre que aquesta opció és poc factible perquè no tindria sentit una iniciativa d'aquest tipus sense el suport institucional del municipi.
El document parla de mantenir les condicions laborals de les plantilles homologant progressivament les del personal de Mútua als de la Xarxa d'Hospitals d'Utilització Pública (XHUP) i també de fer una àrea central a la seu de Mútua a Viladecavalls mantenint operatius els laboratoris de l'hospital i la Mútua per a urgències amb un altre al futur hospital Rubí-Sant Cugat que gestionaran conjuntament. La fórmula jurídica no està decidida i es parla o d'una societat anònima o limitada o d'una associació d'interès econòmic inicialment amb la de societat mercantil com a horitzó a curt termini. Albert assegura que a aquesta fórmula «només hi té accés l'administració», tot i reconèixer que la vocació és empresarial i «ningú no assegura que d'aquí a deu anys pugui perdre la majoria pública». El president serà nomenat per Catsalut –Generalitat–, amb un consell de direcció paritari i una direcció tècnica compartida amb els caps de servei del laboratori de Mútua i el CST.