viernes, agosto 17, 2007

Aclariments a “Passar de víctima a responsable” de la Veu

(Comentari a l’article publicat a la Veu i també al diari de Viladecavalls “Passar de víctima a responsable“, no sé qui el va publicar primer).
Com autor de l’article del qual feu referència puc dir que no intento dir el què dieu que intento dir, sinó que dic el què dic. El subjecte de l’oració, que és qui realitza l’acció, en la frase en qüestió, és l’alcalde. Això a nivell sintàctic. A nivell semàntic no dic que l’oposició pensi que hagi fet res que justifiqui l’actitud actual de l’alcalde. Dic exactament, que potser, l’alcalde, pensa que li van fer grossa en el tram final de la legislatura passada. Admeto no ser telèpata i per tant el què jo cregui és una conjectura basada en la forma d’actuar de l’alcalde. Pel què fa a la paraula revenja crec recordar que va ser pronunciada al ple per membres portaveus de l’oposició. Tornant al text explicito: si això és així valia la pena partir de zero volent dir… des del meu punt de vista, que aquest posicionament és erroni i poc constructiu. Entrar en l’anàlisi de la legislatura passada ens transporta a moments difícils però que ajuden a interpretar part de la realitat actual. La visió del què passa al nostre entorn és totalment subjectiva, i sense voler tenir cap mena de raó i intentant defugir al màxim les valoracions passo a narrar el què vaig veure i viure, que de ben segur és diferent del que un altre observador explicaria.
No vull entrar en detalls, però si dir que en un moment donat va ser possible un pacte d’esquerres a Viladecavalls, pacte que no va prosperar perquè ERC va prioritzar el pacte amb CiU. Que això va provocar una ruptura a Avenç-ERC. Que quan va plegar l’alcalde Fèlix, ERC es va desmarcar del govern o el govern d’ERC, ells sabran. Que els últims temps CiU va haver de treballar en minoria davant una majoria hostil com a oposició però incapaç, temps enrera, de posar-se d’acord per governar. L’actual correlació de forces alguna cosa té a veure amb el què va passar i alguna responsabilitat tenen els líders de les formacions d’esquerra quan, de forma conjunta, han baixat la seva representació al consistori i han davallat en nombre de vots.
És innegable que al govern hi ha qui hi ha per voluntat del poble i pels errors o manca d’encerts dels que ara figuren a l’oposició, a qui correspon fer autocrítica. Recordo quan ,avergonyit, vaig trucar en Joan Olivares per demanar-li perdó pel temps perdut. En aquells temps plens d’il·lusió i innocència, formava part d’una comissió negociadora en nom d’Avenç-ERC. Havíem mantingut algunes reunions per activar un pacte d’esquerres mentre altres lligaven el pacte de veritat amb CiU.
A la política hi ha gent que en sap molt, i els passerells més val que ens quedem a casa, això sí, equivocats, encertats, no ho sé, però amb la paraula clara i amb nom i cognoms. Demano a la Veu que abans d’interpretar els textos que altres escrivim faci una segona lectura, amb calma, no tregui de context les frases i no les empri per justificar o introduir un debat que lliurement poden plantejar però amb arguments introductoris propis i més escaients. Per acabar, l’esperit de l’altre escrit era fer veure que des de la rancúnia o les paraules gruixudes no avançarem. Des de la Veu “anònima” es demana que l’alcalde rectifiqui. Jo crec que tots haurien de rectificar, alcalde, el primer, inclòs. Això sí, uns més que altres, de forma proporcional a les responsabilitats públiques que cadascú té. En el meu article afirmo que cal treballar plegats, govern i oposició, per al bé de tots. Ells tenen la paraula (altres tenen la Veu). Salut.