miércoles, junio 13, 2007

El comitè de Sony pot convocar vaga a Viladecavalls per un «robatori» salarial

EL PUNT. JORDI TORRENTS. Viladecavalls
La tibantor existent entre la direcció i el comitè d'empresa de Sony va passar ahir per un moment culminant amb l'inici del que poden ser una sèrie de concentracions per part de la plantilla a la factoria de la multinacional japonesa a Viladecavalls, on treballen 2.300 persones. El comitè va parlar ahir de «robatori» per una aplicació que considera «incorrecta» en els increments salarials, i que provoca la pèrdua mensual per treballador d'entre 86 i 297 euros, segons la categoria, fins al 2012. El Tribunal Laboral de Catalunya (TLC) ha donat la raó als empleats, que esperen una decisió judicial que ho ratifiqui i ja pensen a convocar una vaga.
Els treballadors de la factoria de televisors de pantalla plana (LCD) van aprofitar ahir al migdia el canvi de torn per concentrar-se a l'aparcament de la planta, tot i que van acabar fent-ho a l'entrada de la factoria arran de la negativa de la direcció a deixar sortir treballadors per una zona que els permetés afegir-se a la convocatòria. La queixa que centra l'inici d'aquestes mobilitzacions –el comitè creu que n'hi haurà més, tot i que no hi ha un calendari establert– es basa en una diferència d'aplicació del nou conveni del metall que provoca que, mentre que la companyia creu que ha de ser d'un 3,3%, el comitè assegura que ha de ser d'un 4,4%. Segons el president del comitè, David Núñez (CCOO), la firma «vol allargar judicialment» el debat, tot i que el Tribunal Laboral de Catalunya (TLC) ja els ha «donat la raó». Un altre delegat de CCOO, Noël Climent, detalla com el conveni «deixa ben clar» que hi ha complements salarials que en cap cas es poden absorbir en el salari base. Aquest fet és el que provoca una diferència en l'augment del sou, que va dels 1.206 als 4.164 euros mensuals per persona, amb una escala de diferents greuges per a les sis categories professionals dels empleats de Sony.
Les protestes pel tema salarial no deixen de ser més que la punta de l'iceberg d'unes relacions «cada vegada més tenses», reconeix Núñez, entre direcció i comitè. Tot i que en els darrers mesos, la multinacional ha fet alguns gestos –com convertir 450 empleats discontinus en fixos–, el cert és que des de fa dos anys l'estira-i-arronsa és una constant.

ELEVADA TEMPORALITAT
Ahir mateix, la direcció de la companyia va reiterar que manté la seva aposta per continuar a Viladecavalls –fa uns mesos es van encendre les alarmes amb l'anunci d'una planta a Txèquia que fabrica els mateixos televisors per una quarta part del sou–, tot i que Núñez apunta que encara tenen una elevada presència de treballadors temporals, «que estan entrant i sortint durant anys» per cobrir les temporades de més feina