miércoles, junio 13, 2007

El Tribunal Suprem no accepta el recurs per revisar la sentència de Salvador Puig Antich, l'Ajuntament de Viladecavalls va demanar la revisió

El Tribunal Suprem no accepta el recurs de la família de Puig Antich per revisar la sentència
La sala militar del Tribunal Suprem ha sentenciat que les germanes de Salvador Puig Antich no poden presentar un recurs de revisió de la condemna a mort l'any 1974. Només dos dels cinc magistrats que havien de decidir si acceptaven el recurs hi han votat a favor. Així les coses, continua essent vàlid el judici que va condemnar Puig Antich a morir executat a garrot vil per la mort d'un policia.
Ara les germanes presentaran un recurs al Tribunal Constitucional, segons ha dit l'advocat de la família. Fa uns dos anys que la família de Puig Antich va promoure un procés als tribunals demanant la revisió de la condemna, i durant aquest temps ha presentat noves proves, algunes de molt de pes, per més que la majoria han estat rebutjades. Per exemple, l'informe de l'autòpsia del sots-inspector Francisco Aguas demostra, segons la família, que els trets que van matar el policia no van sortir de la pistola de Puig Antich (o no solament d'aquesta).
El tribunal també va negar-se a escoltar el testimoni de Francesc de Paula i Caminal, codefensor de Puig Antich, ensems amb Oriol Arau Hernández, en la instrucció de la causa. I va negar-s'hi al·legant que era un testimoni de referència, que coincidia amb allò que havia dit el condemnat mateix tant al sumari com al judici oral. La defensa havia demanat que comparegués per declarar que Puig Antich li havia explicat els fets i i li havia confessat que mai no havia tingut la intenció de matar ningú.
Pocs casos del franquisme s'han revisat La sala militar del Tribunal Suprem és formada per cinc jutges, dos de signe progressista, més partidaris de revisar el cas, i tres de signe conservador, que hi són contraris. Si finalment els magistrats s'avinguessin a revisar la condemna de Puig Antich, obririen la porta a noves revisions, perquè fins ara hi ha hagut molt poques revisions, i cap que es pugui comparar amb la de Puig Antich. Aquesta mateixa sala s'ha negat a revisar més casos, com el del ministre d'Indústria republicà i sindicalista de la CNT, Joan Peiró, executat el 1942, o el de Francisco Granado i Joaquín Delgado, dos anarquistes executats els anys seixanta per uns atemptats que no van cometre, com es va saber l'any 1996, quan dos exiliats a França van confessar en un programa de televisió que els havien comesos ells