viernes, octubre 12, 2007

La martingala de les comissions informatives permanents

Després de mesos d’incompliments reiterats de l’ordenament jurídic vigent per part de l’Il·lustríssim i la seva majoria, durant el passat ple ordinari es va aprovar la creació de tres comissions informatives permanents. La llei és ben clara en aquest sentit, i l’Il·lustríssim tenia l’obligació de crear les comissions informatives a través d’una sessió plenària, durant els trenta dies següents a la sessió constitutiva. Com ja sabeu, no ho va fer. Finalment, després de les reclamacions presentades formalment per part de tots els grups que ens trobem a l’oposició, l’Il·lustríssim s’ha vist obligat a acceptar el que llei estableix en aquesta matèria.
Malauradament, com ja és habitual, l’Il·lustríssim sempre fa les coses tard i malament. Fins i tot una cosa tan senzilla com crear tres comissions informatives permanents, ha comportat problemes des de bon principi. L’Il·lustríssim va portar al ple una proposta tancada, sense obrir la possibilitat de poder-ne negociar els continguts amb la resta de grups. En fi, no em sorprèn gens. L’Il·lustríssim Sr. Homs ha demostrat ser políticament incapaç de seure a parlar amb els portaveus dels diferents grups municipals, i es limita a fer propostes unilaterals.
El comportament de l’Il·lustríssim es troba als antípodes del seu antecessor, l’exalcalde Fèlix Farré. Salvant les nostres discrepàncies, s’ha de reconèixer que en Fèlix Farré va ser un alcalde dialogant, amb una gran capacitat de consens i sempre disposat a seure i tractar qualsevol assumpte amb els diversos grups municipals. Mai podré dir el mateix de l’Il·lustríssim Sr. Homs. Ha demostrat sobradament la seva incapacitat de diàleg, i no tinc cap esperança que res canviï en els propers quatre anys.
La proposta unilateral de l’Il·lustríssim era de cara a la galeria. Una escenificació pública de la seva “generositat” cap a la resta de grups municipals que ens trobem realitzant tasques d’oposició. Però era simplement això. Una escenificació. Una martingala. Perquè, a dia d’avui, encara no ens han convocat a cap comissió informativa i en desconec, a més, amb quina periodicitat les pensen convocar.
Ja que al ple no vam tenir-ne oportunitat, exposaré aquí un parell de punts que crec que l’Il·lustríssim hauria de reconsiderar. En primer lloc, com us comentava abans, caldria establir-ne la periodicitat. Està molt bé crear tres comissions informatives permanents, però quan es realitzaran? M’imagino que la comissió informativa de ple es realitzarà cada dos mesos, una setmana abans de cada ple ordinari. Dic que m’ho imagino perquè és el que estableix la llei, però cap membre de l’equip de govern s’ha pronunciat sobre el tema. Ara bé, i les altres dues? Doncs no en tinc ni idea. Jo crec que les comissions informatives de les àrees tècnica i dels serveis a les persones s’haurien de realitzar, com a mínim, un cop al mes. En fi, al pas que anem, aquestes dues comissions potser es realitzaran un cop a l’any, si és que les convoquen... no serà el primer cop que l’Il·lustríssim i la seva majoria es salten la llei i els acords de ple sense cap mena d’escrúpols.
En segon lloc, amb un ajuntament de 13 regidors, crec que limitar la composició de les comissions informatives a només un sol representant de cada grup municipal és una mesura innecessària que només s’ha pres per dificultar la tasca i duplicar les reunions dels regidors que som a l’oposició ja que, al no poder-hi assistir tots dos, la Glòria i jo haurem de quedar després de cada comissió per explicar-nos la informació.
Els arguments de reduir el nombre d’assistents per fer la comissió més operativa no valen a Viladecavalls. Una comissió informativa amb la presència dels 13 regidors és completament operativa. Ho van ser la passada legislatura i no veig perquè ara s’ha de restringir l’assistència dels regidors de l’oposició. Sí, ho heu llegit bé, és una mesura per restringir l’assistència NOMÉS dels regidors de l’oposició, perquè els regidors de l’equip de govern tindran l’obligació d’assistir-hi tots set. Vaja, si no venen tots set, ja m’explicareu qui ens informarà de la gestió diària de l’equip de govern.
En fi, ja sé que l’Il·lustríssim no reconsiderarà res de res. Per això ja no entro a discutir si tres comissions són suficients per poder informar correctament de tots els temes que es gestionen des d’un Ajuntament, ni tampoc entro en detalls de com crec que caldria distribuir les àrees de govern per fer més operatives les esmentades comissions. Seria una pèrdua de temps.
No em puc estar de fer un últim comentari. M’agradaria que quedés clar que hi ha persones que no ens dediquem a la política per guanyar diners. Jo faig política perquè m'estimo Viladecavalls i vull treballar per millorar-lo. Dic això perquè em vaig sentir profundament insultat quan l’Il·lustríssim Sr. Homs va comentar en veu alta durant el passat ple “que no comprenia les nostres queixes d’aquesta proposta d’acord, perquè l’assistència a cadascuna de les comissions informatives estava molt ben pagada”. Un comentari que em va doldre molt. Però ja ho diu la dita “el lladre es pensa que tots roben”.