jueves, junio 15, 2006

Picó parla del temps i dels seus efectes sobre la salut al centre cívic Paco Cano de Viladecavalls

El centre cívic Paco Cano de Can Trias, a Viladecavalls, va acollir el passat dia 6 de juny una xerrada sota el títol “Meteorologia a l’abast de tothom”, a partir de la qual, d’una manera amena i planera, el prestigiós meteoròleg Alfred Rodríguez Picó va explicar al nombrós públic assistent, de quina manera el temps pot afectar a la salut de les persones.
Picó va donar a conèixer els diferents fenòmens meteorològics existents i va alleugerir a moltíssimes de les persones que l’escoltaven explicant que el temps “no és ‘més boig’ avui que en èpoques passades. Al segle XVIII, el baró de Maldà, un reconegut afeccionat a la meteorologia, ja ho afirmava”. Picó va destacar, en aquest sentit, que aquesta sensació de desordre meteorològic “ja ho porta el nostre clima mediterrani”, i que, “de forma excepcional i essent molt poc propi del nostre sistema, a les dècades dels anys 40, 50, i 60 del segle passat, sí que hi hagué una diferenciació clara entre estacions. Val a dir que, allò sí que no va ser normal”.

El meteoròleg va parlar també de l’escalfament de la terra i de la capa d’ozó, i va explicar que si bé no es coneixia fins a quin punt la influència de l’ésser humà podia haver accel.lerat aquests processos, el cert era que, “el naixement de la Revolució Industrial, al segle XIX, va marcar l’inici d’aquesta intervenció de la humanitat en els canvis que s’estan produint”. En aquest sentit, va explicar que aquest escalfament de la terra estava provocant que Groenlàndia s’estigués fonent. “Aquesta situació comporta que el corrent càlid que circula per l’Atlàntic s’estigui refredant i que, per aquest motiu, en un termini de temps de deu a vint anys, les temperatures a Europa Occidental baixin dràsticament, a nivells de trenta o quaranta graus sota cero.”.